Zηλεύω την πνευματική του εγρήγορση. Ξαγρυπνάει για όλους εμάς.Ζηλεύω το ερευνητικό του πάθος για τον εντοπισμό και την καταγραφή της πιο ασήμαντης λεπτομέρειας που ,όμως, είναι απαραίτητη για τη συναρμολόγηση των μερών σε όλο.Οι "χειροποίητες ιδέες", η εκπληκτική άνεση και ευχέρεια της γλώσσας είναι αξιοζήλευτα στοιχεία που σφραγίζουν την πνευματική πορεία του λογοτέχνη Πάνου Θεοδωρίδη.Ταπεινά, του αφιερώνω το παρόν ιστολόγιο ως μια μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

-Τώρα στις γιορτινές μέρες, 《ελάτε να κάνετε κανένα μεροκάματο》

-Κανείς δεν σε προειδοποιεί όταν είναι να πεθάνεις

-Οι αισθήσεις και το ένστικτο πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση

-Όταν κινδυνεύεις να χάσεις τη ζωή σου, πρέπει να συνεκτιμάς όλους τους παράγοντες και να επιλέγεις την καλύτερη δυνατή λύση.Όχι για να χάσεις τη ζωή σου αλλά για να την κερδίσεις.

-Η ψυχραιμία είναι περισσότερο χρόνος και λιγότερο συναισθηματική κατάσταση. Με την ψυχραιμία εξοικονομείς χρόνο για να μπορέσεις να αποφασίσεις την καλύτερη λύση

-Σε καταστάσεις μεγάλου πανικού όλοι θέλουν να σωθούν πρώτοι και την ίδια στιγμή.

-Σε περιπτώσεις όπου απειλείται η ζωή των ανθρώπων δεν ισχύει πάντα ότι διαφεύγουν πρώτα τα γυναικόπαιδα

-Ο σώζων εαυτόν σωθήτω και ο καθένας βασίζεται στις δικές του δυνάμεις

-Μπορείς να διευκολύνεις τη σωτηρία και διαφυγή των άλλων αλλά να χάσεις  εσύ ο ίδιος τη ζωή σου. Σαν εκείνη την αντίληψη που λέει ότι μπορείς να δίνεις τις καλύτερες συμβουλές στους άλλους και τις χειρότερες να τις κρατάς για τον εαυτό σου.

-Είναι φρικτό να νιώθεις ότι σε εγκαταλείπουν οι άλλοι.Ακόμη πιο φρικτό είναι να νιώθεις ότι σε εγκαταλείπουν οι δικές σου δυνάμεις.

-Μπορείς να βρίσκεσαι δίπλα από το σημείο της τραγωδίας και εκ του ασφαλούς να παραπονιέσαι για ποταπά ζητήματα(π.χ. έλλειψη κρουασάν με γέμιση σοκολάτας στο πρωινό γεύμα)

-Η αληθινή αλληλεγγύη βιώνεται ανάμεσα σε μελλοθάνατους

-Το κόστος της διάσωσης των ανθρώπων με ψυχρούς οικονομίστικους υπολογισμούς. Οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις για τη συγκάλυψη λαθών και παραλείψεων

- Οι άνθρωποι που χάνονται στα κύματα της θάλασσας...

- Αυτοί που διασώθηκαν δεν παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.Ωστόσο, αρκετοί από αυτούς βρίσκονται 《 σε άθλια ψυχολογική κατάσταση》

-《Μπείτε μέσα να πάμε στη δουλειά μας》

-《Μπείτε μέσα  να πάμε στη δουλειά μας》

-《Εσύ, δεν θα μπεις για να πας στη δουλειά σου;》...

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

《ΜΠΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ》

Έχουμε δομήσει τη ζωή μας με τέτοιο τρόπο που οποιαδήποτε αναστολή και στιγμιαία διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας φαντάζει σαν μια μεγάλη καταστροφή. Το διαπιστώνουν οι αεροπορικές εταιρείες όταν σε μέρες απεργιών φρακάρουν τα αεροδρόμια από επιβάτες που περιμένουν την πραγματοποίηση μιας πτήσης που έχει αναβληθεί. Παλιότερα είχα  ξαναγράψει για ακινητοποιημένο κομβόι με νταλίκες κατά την ωριαία στάση των βουλγάρων τελωνειακών στον Προμαχώνα.Ο χρόνος, πια, εκλαμβάνεται ως ποσοτικό μέγεθος που πρέπει να διευρύνει συνεχώς τα όρια του. Αυξάνοντας διαρκώς την ταχύτητα, προσπαθούμε να επιτύχουμε την μέγιστη απόδοση και την μεγαλύτερη οικονομική ωφέλεια. 
Στο πλοίο που έμελλε να γίνει παρανάλωμα-χτες στην τηλεόραση- ο ιδιοκτήτης των τριών βυτιοφόρων που μεταφέρουν λάδι, ακούει τα παράπονα και τις προειδοποιήσεις των οδηγών του για το πλοίο και την χαμηλή οροφή.Τους απαντά: "Μπείτε να πάμε στη δουλειά μας".
Η δουλειά μας , αν το καταλάβατε, είναι η επιτάχυνση της ζωής μας μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή.

ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ

Σύμφωνα με τον μύθο, οι καλικάντζαροι βρίσκονται ήδη στον Πάνω Κόσμο για να κάνουν τις σκανταλιές τους. Αγαπούν το σκοτάδι και μετακινούνται τις βραδινές ώρες. Όταν συναντήσουν ανθρώπους να μιλάνε, μπορούν να τους πάρουν την φωνή. 

Οι κοινωνίες μας παρακολουθούν άφωνες την παρακμιακή πορεία τους  επειδή τα πλσματα του Κάτω Κόσμου δεν αποχωρούν και παραμένουν για να δαιμονίζουν τις ζωές μας σ' όλη τη διάρκεια του Χρόνου.

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

《ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ》

Εδώ και χρόνια η τεχνολογία αναζητά τρόπους για να ικανοποιεί την ματαιοδοξία των ανθρώπων. Έβλεπα πιο μπροστά ένα διαφημιστικό μήνυμα που παροτρύνει τις γυναίκες να φορέσουν ένα ρούχο που θα ανορθώνει τους γλουτούς, θα καλύπτει τα παχάκια της μέσης και θα εξαλείφει την κυτταρίτιδα. Οι γυναίκες που θα το φοράνε, θα νιώθουν μεγάλη αυτοπεποίθηση χάρη στο βλέμμα των ανδρών που θα τις κοιτούν με θαυμασμό.

Ανάλογες διαφημίσεις πιστοποιούν ότι όλα παίζονται στο επίπεδο των εντυπώσεων. Με διάφορα τρυκ κερδίζουμε τις εντυπώσεις και αδιαφορούμε αν αυτές είναι πλαστές και ψεύτικες. Άραγε πόσο ικανοποιημένοι νιώθουμε όταν προσφέρουμε μια ψεύτικη εικόνα στο περιβάλλον μας; Μήπως πάντα θέλουμε να δείχνουμε  κάποιοι άλλοι από αυτό που είμαστε;

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ ΤΡΩΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ!


  • Οι πολεμοχαρείς εκτός από όπλα κραδαίνουν και ματσάκια με μαϊντανό! Έβλεπα την προηγούμενη φορά μια ηλικιωμένη κυρία που σε αγαστή συνεργασία το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο φρόντισαν και την εξευτέλισαν κατά τη διάρκεια του βίου της,να κρατάει ένα ματσάκι μαϊντανό και να το κουνάει επιδεικτικά μπροστά σε έναν πωλητή λαϊκής αγοράς. Η ηλικιωμένη κυρία είχε προμηθευτεί τον μαϊντανό από ένα σούπερ μάρκετ σε χαμηλότερη τιμή και ήθελε να κουλαντρίσει τον πωλητή που διέθετε τα ματσάκια σε υψηλότερη τιμή. Η εν λόγω κυρία πήγαινε γυρεύοντας• ήθελε να αποδείξει ότι αγοράζει σε συμφέρουσα τιμή και κανένας δεν μπορεί να την κοροϊδεύει στις αγορές της. Για κακή της τύχη, ο πωλητής θέλησε να απαντήσει στις προκλήσεις της. Ζήτησε να ζυγίσει το ματσάκι της και σύγκρινε το βάρος με τα δικά του ματσάκια. Η ηλικιωμένη άλλαξε χρώμα όταν διαπίστωσε ότι το φτηνό ματσάκι ήταν ελαφρύτερο. Στις εχθροπραξίες της στιγμής, ταπεινώθηκε με μια μεγαλοπρεπή ήττα!