Zηλεύω την πνευματική του εγρήγορση. Ξαγρυπνάει για όλους εμάς.Ζηλεύω το ερευνητικό του πάθος για τον εντοπισμό και την καταγραφή της πιο ασήμαντης λεπτομέρειας που ,όμως, είναι απαραίτητη για τη συναρμολόγηση των μερών σε όλο.Οι "χειροποίητες ιδέες", η εκπληκτική άνεση και ευχέρεια της γλώσσας είναι αξιοζήλευτα στοιχεία που σφραγίζουν την πνευματική πορεία του λογοτέχνη Πάνου Θεοδωρίδη.Ταπεινά, του αφιερώνω το παρόν ιστολόγιο ως μια μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

«ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ, ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ,ΖΕΙ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ» (ΣΙΚΕΛΙΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ-ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

θυμάμαι στην ΕΤ3 μια εκπομπή ταξιδιωτικών εμπειριών που παρουσίαζε το Παλέρμο. Η γυναίκα που παρουσίαζε την εκπομπή είχε καταφέρει να "δέσει"  τα αξιοθέατα της πόλης με τα προβλήματα που έχουν οι κάτοικοι  με την Μαφία. Η Μαφία που ελέγχει ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής ζωής της πόλης, καταφέρνει να κυριαρχεί επιβάλλοντας τον νόμο της σιωπής. Η παρουσίαστρια σε εκείνη την εκπομπή  είχε βρει έναν κάτοικο που είχε τηλεοπτικό σταθμό και έκανε αγώνα εναντίον της Μαφίας. Ο ίδιος έλεγε πως οι συμπολίτες του έρχονταν κοντά του και του ψιθύριζαν πως είναι μαζί του και τον υποστήριζαν! Κανείς ,ωστόσο, δεν αποφάσιζε να ασχοληθεί πιο ενεργά και αυτό επειδή δεν ήθελε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή την δική του και της οικογένειάς του!
Έτσι πορεύεται ο κόσμος ανά τους αιώνες. Κάποιοι ελάχιστοι θυσιάζονται προς όφελος των πολλών. Ο διάλογος, τα επιχειρήματα, η ουσιαστική σκέψη που οικοδομεί έναν δικαιότερο κόσμο  έρχονται σε δεύτερη μοίρα! Προηγείται πάντα η πειθώ των όπλων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου