Zηλεύω την πνευματική του εγρήγορση. Ξαγρυπνάει για όλους εμάς.Ζηλεύω το ερευνητικό του πάθος για τον εντοπισμό και την καταγραφή της πιο ασήμαντης λεπτομέρειας που ,όμως, είναι απαραίτητη για τη συναρμολόγηση των μερών σε όλο.Οι "χειροποίητες ιδέες", η εκπληκτική άνεση και ευχέρεια της γλώσσας είναι αξιοζήλευτα στοιχεία που σφραγίζουν την πνευματική πορεία του λογοτέχνη Πάνου Θεοδωρίδη.Ταπεινά, του αφιερώνω το παρόν ιστολόγιο ως μια μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ

Τουλάχιστον ένα από τα δύο παιδιά ένιωσε μιαν απρόσμενη έκπληξη που κοιτούσε από μακριά μια αγελάδα. Το αγόρι που κατάλαβε πρώτο την ύπαρξη του ζώου αναφώνησε:"δεν το πιστεύω, μια αγελάδα!". Για τα παιδιά που έχουν βαρεθεί να βλέπουν εικόνες της πόλης, μια αγελάδα είναι ένα θέαμα που συναρπάζει!

Παραδίπλα από τα δωδεκάχρονα παιδιά, βρισκόταν μια μεγαλύτερη γυναίκα με την κόρη της. Βλέποντας τον ενθουσιασμό των μικρών παιδιών, φρόντισαν μητέρα και κόρη να ενημερώσουν τα παιδιά ότι το ζώο που έβλεπαν δεν ήταν αγελάδα αλλά άλογο. Το ενθουσιασμένο αγόρι, ακαριαία, ζήτησε συγγνώμη που δεν ήταν σε θέση να ξεχωρίσει μια αγελάδα από ένα άλογο. Επιπλέον, πρέπει να ένιωσε φοβερά εκτεθειμένο στην φίλη του γι' αυτήν την λανθασμένη πληροφορία. Εδώ που τα λέμε, το παιδί ήταν απολύτως δικαιολογημένο για το λάθος του. Ευρισκόμενο μακριά, έβλεπε την ουρά του ζώου χωρίς να μπορεί να διακρίνει το υπόλοιπο σώμα που ήταν κρυμμένο μέσα στα ψηλά χόρτα.Ο ενθουσιασμός, καθώς διαπιστώνετε, "έβλεπε"πιο γρήγορα από τα μάτια.

 Η μητέρα που φρόντισε να διορθώσει την εσφαλμένη εντύπωση του παιδιού, πρέπει να ένιωσε κι αυτή κάποιες ενοχές. Δίχως να χάσει χρόνο, απευθύνθηκε στο παιδί λέγοντας 《Κι εγώ στην αρχή νόμιζα ότι ήταν αγελάδα》.Σαν η μεγαλύτερη σε ηλικία και σωφροσύνη γυναίκα, ένιωσε την ανάγκη να επανορθώσει και να απενοχοποιήσει το παιδί.

Τέσσερις άνθρωποι διαφορετικής ηλικίας βρέθηκαν τυχαία σε ένα μέρος. Μεταξύ τους δεν γνωρίζονταν και ίσως να μην ξανασυναντηθούν ποτέ. Ωστόσο, η αμεσότητα της επαφής, η ευαισθησία, η ενσυναίσθηση, το στοιχείο της έκπληξης συνιστούν για μένα τον ορισμό της ευγένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου