Zηλεύω την πνευματική του εγρήγορση. Ξαγρυπνάει για όλους εμάς.Ζηλεύω το ερευνητικό του πάθος για τον εντοπισμό και την καταγραφή της πιο ασήμαντης λεπτομέρειας που ,όμως, είναι απαραίτητη για τη συναρμολόγηση των μερών σε όλο.Οι "χειροποίητες ιδέες", η εκπληκτική άνεση και ευχέρεια της γλώσσας είναι αξιοζήλευτα στοιχεία που σφραγίζουν την πνευματική πορεία του λογοτέχνη Πάνου Θεοδωρίδη.Ταπεινά, του αφιερώνω το παρόν ιστολόγιο ως μια μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΤΑ ΚΟΛΑΡΙΣΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Άλλο να πιάνεις στα χέρια σου κολαριστά χαρτονομίσματα και άλλο μεταχειρισμένα. Τα πρώτα είναι καθαρά και αμόλυντα και είναι σαν να κρατάς την παρθενιά τους στα χέρια σου! Τα κολαριστά χαρτονομίσματα σε προδιαθέτουν να τα κρατήσεις για πάντα κοντά σου. Τα διατηρείς ανέπαφα και ούτε μια στιγμή δεν σκέφτεσαι να τα θέσεις στην κυκλοφορία. Τα μεταχειρισμένα χαρτονομίσματα είναι βρώμικα, γραμμένα, κολλημένα με κολλητικές ταινίες, τσαλακωμένα και γεμάτα μικρόβια. Η κοινή τους χρήση από τόσα χέρια τα κάνει αποκρουστικά στην όψη και την αφή.

Προσφάτως, διάβασα στην Εφημερίδα των Συντακτών για μια έρευνα που είχαν εκπονήσει επιστήμονες στο εξωτερικό. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα οι άνθρωποι ξεφορτώνονται με μεγαλύτερη ευκολία τα φθαρμένα χαρτονομίσματα. Οι υπεύθυνοι της έρευνας ισχυρίστηκαν πως αν γέμιζε η Αγορά με "σιδερωμένα"  χαρτονομίσματα ο τζίρος της κατανάλωσης θα μειωνόταν αρκετά και αυτό επειδή οι παραδόπιστοι καταναλωτές θα δυσκολεύονταν να αποχωριστούν αυτά τα άψογα χαρτονομίσματα. Ενθυμούμενος αρχές της δεκαετίας του 1980 τον κυρ-Ηλία που έψαχνε μέσα στο πορτοφόλι να βρει το πιο φθαρμένο κατοστάρικο να μου χαρίσει, οι επιστήμονες πρέπει να έχουν δίκιο. Φαντάζομαι πως το ίδιο συμβαίνει και με τα ελαφρώς σκουριασμένα κέρματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου