Zηλεύω την πνευματική του εγρήγορση. Ξαγρυπνάει για όλους εμάς.Ζηλεύω το ερευνητικό του πάθος για τον εντοπισμό και την καταγραφή της πιο ασήμαντης λεπτομέρειας που ,όμως, είναι απαραίτητη για τη συναρμολόγηση των μερών σε όλο.Οι "χειροποίητες ιδέες", η εκπληκτική άνεση και ευχέρεια της γλώσσας είναι αξιοζήλευτα στοιχεία που σφραγίζουν την πνευματική πορεία του λογοτέχνη Πάνου Θεοδωρίδη.Ταπεινά, του αφιερώνω το παρόν ιστολόγιο ως μια μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

MEΡΕΣ ΤΟΥ 1950

Μου το αφηγήθηκε συγγενικό μου πρόσωπο που υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην Κεφαλλονιά αρχές του μακρινού 1953: 
 Ένας στρατιώτης καραγκιοζοπαίκτης ζήτησε από τον διοικητή την άδεια για να πραγματοποιήσει μια παράσταση καραγκιόζη. Για τον διοικητή ο καραγκιόζης δεν ήταν φορέας κομμουνιστικών ιδεών και αξιών και έτσι δεν θα υπήρχε κανένα εμπόδιο για να δώσει την άδεια στον στρατιώτη να ψυχαγωγήσει τους υπόλοιπους του στρατοπέδου. Η παράσταση έγινε και όλοι την είχαν απολαύσει! Ο φαντάρος καραγκιοζοπαίκτης έβγαλε το κράνος και βγήκε για να μαζέψει χρήματα που προαιρετικώς και με καλή καρδιά θα έδιναν οι υπόλοιποι φαντάροι. Το κράνος ωστόσο θα γέμιζε όχι με χρήματα αλλά με κουμπιά που θα έκοβαν οι στρατιώτες θεατές από τα χιτώνια τους. Ανάμεσα στα κουμπιά υπήρχε και ένα κέρμα που όπως διαπιστώθηκε ήταν ξένο νόμισμα. Ο καραγκιοζοπαίκτης ενδιαφέρθηκε να μάθει για την αξία αυτού του κέρματος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου