Zηλεύω την πνευματική του εγρήγορση. Ξαγρυπνάει για όλους εμάς.Ζηλεύω το ερευνητικό του πάθος για τον εντοπισμό και την καταγραφή της πιο ασήμαντης λεπτομέρειας που ,όμως, είναι απαραίτητη για τη συναρμολόγηση των μερών σε όλο.Οι "χειροποίητες ιδέες", η εκπληκτική άνεση και ευχέρεια της γλώσσας είναι αξιοζήλευτα στοιχεία που σφραγίζουν την πνευματική πορεία του λογοτέχνη Πάνου Θεοδωρίδη.Ταπεινά, του αφιερώνω το παρόν ιστολόγιο ως μια μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ

Στη Θεσσαλονίκη αυτή την στιγμή έχει ψιλόβροχο. Είναι μέρα καθημερινή και βλέπω έναν τύπο με μηχανάκι να ανηφορίζει στο γήπεδο της Τούμπας. Κορνάρει συνέχεια και έχει στηριγμένη στο πίσω μέρος της μηχανής του μια μεγάλη σημαία του παοκ. 

Βλέποντας αυτές τις εικόνες αφοσοίωσης και πάθους , σκέφτομαι ότι η πίστη σε αξίες και ιδανικά υπήρξε πάντα η πιο όμορφη τρέλα του ανθρώπου. Ωστόσο, οι αξίες και τα ιδανικά των πολλών ήταν αφηρημένες έννοιες που δεν οδηγούσαν στην απελευθέρωση του ανθρώπου αλλά στην σκλαβιά και στην επικράτηση ενός συστήματος συντηρητικών και αναχρονιστικών ιδεών και αξιών. Θα ' ταν υπέροχο να αντικαθιστούσαμε τις "αξίες" μας με άλλες υψηλότερες που εξευγενίζουν τον άνθρωπο. Αν φώναζα συνθήματα οπαδών θα έλεγα: " Να αλλάξουμε τις αξίες και όχι την πίστη μας"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου