Zηλεύω την πνευματική του εγρήγορση. Ξαγρυπνάει για όλους εμάς.Ζηλεύω το ερευνητικό του πάθος για τον εντοπισμό και την καταγραφή της πιο ασήμαντης λεπτομέρειας που ,όμως, είναι απαραίτητη για τη συναρμολόγηση των μερών σε όλο.Οι "χειροποίητες ιδέες", η εκπληκτική άνεση και ευχέρεια της γλώσσας είναι αξιοζήλευτα στοιχεία που σφραγίζουν την πνευματική πορεία του λογοτέχνη Πάνου Θεοδωρίδη.Ταπεινά, του αφιερώνω το παρόν ιστολόγιο ως μια μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΖΩΗ ΣΕ ΛΟΓΟΥ ΜΑΣ!

Πολλές φορές και  καθώς περπατάω, διακρίνω πεταμένα κάτω τα αγγελτήρια μνημοσύνων ή κηδειών που υπάρχουν στις κολώνες. Τα χαρτιά φαίνεται να έχουν υποστεί μια βίαιη αποκόλληση. Πολύ πιθανόν, κάποιοι να αντιδρούν ακόμη και στη θέα τους.

Χτες, παρακολουθούσα έναν κύριο πάνω από τα πενήντα να ξεκολλάει από τις στάσεις των λεωφορείων χαρτιά που αφήνουν απόφοιτοι πανεπιστημίων που θέλουν να κάνουν φροντιστήρια κατ'οίκον.Ο εν λόγω κύριος ήταν τόσο μεθοδικός στην εργασία του που θα τον ζήλευαν ακόμη και οι υπάλληλοι του δήμου που έχουν επιφορτιστεί να μας απαλλάξουν από όλα αυτά τα αυτοκόλλητα , τα χαρτιά και τις αφίσες που επικολλούνται ακόμη και στα πιο απίθανα σημεία της πόλης. Ο κύριος διέθετε και ένα μικρό σουγιαδάκι για να ξύνει το χαρτί και να παραδίδει καθαρή την επιφάνεια. Όσο δούλευε, έριχνε και κλεφτές ματιές μπας και τον παρατηρεί κανένας.

Οι κοινωνίες μας εδώ και πολλά χρόνια  έχουν δώσει το σύνθημα για έναν γενικευμένο ανταγωνισμό ανευ προηγουμένου. Ο κύριος που ξεκολλάει τα χαρτιά το πρωί της Κυριακής και με 32 βαθμούς θερμοκρασία, σίγουρα έχει κάποιο συμφέρον  και δρα ανταγωνιστικά. 

Ο δημόσιος χώρος υποφέρει αληθινά  από την πάση θυσία προάσπιση του ατομικού συμφέροντος και τον σκληρό ανταγωνισμό.Το γνωστό ευφυολόγημα 《 Αν έρθεις στην κηδεία μου θα έρθω κι εγώ στη δική σου》 το λέμε για να αποδείξουμε ότι είμαστε κυρίαρχοι αυτού του ανταγωνιστικού και άθλιου παιχνιδιού. Ζωή σε λόγου μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου